Stof en Google

Een van de grootste vijanden van een huisman is wel stof volgens mij.
En dan hebben we het niet over stof waarvan we kleding maken, en ook niet over de grondstoffen stoffen dus.
Nee, ik heb het over een onzichtbare materie die zich alleen laat zien als het in aanraking komt met donkere spullen.
Ook wel met andere kleurtjes maar op donkere oppervlaktes zie de stof het allerbeste.
En donkere oppervlaktes zijn nu net de oppervlaktes waarvan we er veel van hebben in huis.
Als er na een grondige poets beurt er geen spatje geen vlokje nee helemaal niets meer van dit alles te vinden is dan ben ik als huisman weer helemaal in mijn nopjes.
Maar alsof de duvel er mee speelt binnen een mum van tijd nestelen al deze verwijderde stoffen zich weer als ongedierte op alle oppervlaktes.
Als een zachte dunne dons laag dwarrelen ze weer op onze net gestofte meubels, en worden alle glanzende meubels weer dof en zo word je als huisman elke keer weer uitgedaagd.
Om een heel lang verhaal flink in te korten kan ik hier schrijven dat er een moment kwam dat ik het helemaal spuug zat was meer dan dat zelfs;
Ik besloot te kiezen voor een radicale aanpak als Henkie wat doet dan doet Henkie het goed!
Nou….en wat heb ik als huisman dan nodig idd wapens, wapens om mee terug te slaan.
Ik had echter geen enkel idee maar ik ben wel een creatieve huisman met Google dus eerst maar eens het WWW op, World Wide Web.
En Google een van mijn allerbeste vrienden zou het vast wel weten.
Bij de zoekterm huisstof kreeg ik een heel eng verhaal te lezen over huisstofmijten, ik ken wel de mijter van de Sinterklaas, maar van huisstof met een mijtertje op hun koppie had ik nog nooit gehoord,  oeps leesfoutje, mijten waren het en ja das natuurlijk wat anders.
En nee huisstofmijten zijn geen kleine mannekes met een kruiwagentje en een schepje  die de stof komen opruimen, helaas….was dat maar waar!
Het tweede gevonden item was een stofdoek daar stof je alles mee af lees ik hier, maar dat wist ik al deze stofdoekjes in de kleur kanariegeel gebruik ik namelijk zelf ook.
Stof ik moet er altijd van niezen ik heb namelijk een huisstof allergie, dus ik wist precies waar het over ging, dat je met een droge doek de verspreiding bevorderd was ook niet nieuw voor mij, nat afnemen is beter maar dat doe ik nu al dus….
Na wat gezoek dacht ik de oplossing tegen stof gevonden te hebben, Swiffer!!, de tekst stof verdwijnt waar Swiffer verschijnt”  trok me meteen over de streep.
Meteen naar de winkel gehold om Swiffer te kopen, ik heb het pakje een week op tafel laten staan zowel open als gesloten.
Maar de stof bleef en bleef maar komen, dus deze oplossing was dan ook drie keer niets en zonde van mijn zuur verdiende centjes.
De volgende zoekterm was  “hoe kan ik het beste stof uit mijn huis verjagen?het eerste item dat ik van Google kreeg was, hoe vang ik fruitvliegjes, dan hoe vang ik spinnen, vliegen, geesten, katten, wespen, muggen, alles is schijnbaar te verjagen of te vangen, maar stof dus niet.
Met de zoekterm “stof zuigen”, kreeg ik het volgende zinnetje, stofzuigen, stofgezogen, gestofzuigd.
Een vreemd item vond ik ook, “stofzuigen op vrijdag met Turbomientje, dat heeft me doen lezen, dat stof niet alleen het laagje vormt die we haten, maar er ook voor zorgt dat je lichamelijke klachten krijgt.
We stofzuigen gemiddeld 85 uur per jaar, dat lees ik hier, en daardoor krijgen we lichamelijke klachten, zoals rugpijn en ik weet niet wat allemaal nog meer.
Ik was vast beraden dus  op naar mijn volgende zoekterm, Google moest vast nog even warm lopen maar dat heb ik ook wel eens.
Hoe verwijder ik stof uit mijn huis, was de volgende term die ik invoerde, de eerste term die Google me voorstelde was hoe verwijder ik lastige vlekken, schimmel, als, vet, enz.
Pffffffffff, met Google had ik het voor vandaag ook wel gehad, die had er geen zin in.
Maar we hebben als reserve ook nog Wikipedia.
De zoekterm stof is volgens Wikipedia het volgende:
Stof (kleine deeltjes) zijn vuildeeltjes die uit kleine deeltjes van minder dan een halve millimeter bestaan en uit pluisjes.
Dan hebben we de volgende stoffen Huisstof, Meelstof, Saharastof, Sterrenstof, Poedersuiker, Steengruis en Pollen.
Ze geven bij Wikipedia ook de oplossing, hèhè dat zou tijd worden, ff knippen en plakken en zie daar…In huis kan een stofzuiger, een bezem of stoffer en blik gebruikt worden om het stof van de vloer te verwijderen. Met een stofzuiger kan het stof ook van meubels en met enige moeite, van wanden en plafonds worden verwijderd.
Voorwerpen die door hun vorm niet met een stofzuiger behandeld kunnen worden, kunnen afgestoft worden met een stofdoek of plumeau.
Met een mattenklopper kan stof uit kleden geklopt worden. Met een karwats kan stof uit stoelen geklopt worden.
En nu blijkt dat stof niet alleen slecht is maar bij het werken in een omgeving met veel stof kan er gezondheidsschade ontstaan, bijvoorbeeld stoflongen.
Met name asbeststof is schadelijk, maar ook steenstof en fijne metaaldeeltjes kunnen schadelijk zijn. Onlangs is bekend geworden dat met name de door de mens sterk verhoogde achtergrondconcentratie van fijn stof erg schadelijk is.Een karwats???, ook maar even opgezocht, een karwats is een soort zweep, dus een  martelwerktuig, goed om stof mee af te straffen dus.
Maar als klap op de vuurpijl, hebben we ook nog het Explosiegevaar!!!.Bij meel– of suikerstof kan er een stofexplosie ontstaan, als bijvoorbeeld in een silo is veel stof in de lucht aanwezig is. Hierbij kunnen elektrostatische effecten een rol spelen, die een stofexplosie kunnen veroorzaken.

Nou luitjes ik weet niet wat jullie er van vinden, maar dit is allemaal wel zware stof om te lezen, en mijn schrijfstof is op.
En ik heb er een droge mond gekregen stof is droog dat zal het wel zijn, echt een nieuwe oplossing heb ik niet gevonden.
Maar ik heb mijn lesje wel geleerd met dank aan Google en Wikipedia.
Ik neem het zeker voor het onzeker ik heb een helm en een stofmasker gekocht want stof is namelijk levensgevaarlijk dat moet worden uitgeroeid kostte wat het kost en doe het wel grondig, als je leven je lief is.

P.S.

Waar Swiffer verschijnt  ben ik degene die verdwijnt.

 

IKKE

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.