Sint & Piet(en)

Het is weer zover vandaag komen Sinterklaas en zijn gevolg weer Nederland binnen, en als ik aan de Sinterklaas denk uit mijn jeugd dan heb ik daar goede herinneringen aan.
Naast de fijne herinneringen kan ik mij ook de mindere nog wel herinneren .
Op de boerderij van de ouders van mijn vader in dit geval, dus van mijn opa en oma, bij opa en oma Buurse vond ik het hele Sinterklaas gebeuren nou niet bepaald een vrolijke zaak, ik werd er alleen maar bang van.
Als we dan in de kamer zaten bij oma en opa dan werden er buiten met kettingen gerammeld en gebonkt op ramen en deuren, het was gewoon eng!
Je kroop dan het liefst onder een tafel en wilde er niet meer onderuit komen totdat de zon weer hoog aan de hemel stond!
Je werd gewoon bang gemaakt en buiten was het zo donker dat wil je niet weten zulke donkere nachten kennen we in de huidige tijd niet meer maar toen vele jaren geleden hadden we nog geen lichtvervuiling en was het echt pik donker, zwart gewoon.
Het was zo donker dat je als kind niet naar buiten durfde en vooral niet om te kijken wie er daar aan de deur stond te rammelen ook al kreeg je misschien een hand vol pepernoten of iets anders.
Nee geen haar op je hoofd dacht daar aan, het idee alleen al brrrrrr, nu heb ik me wel eens afgevraagd waarom ze dat eigenlijk deden, en volgens mijn was dat omdat we dan misschien beter luisteren en deed wat er gevraagd werd!
Bijvoorbeeld, wil je dit even voor me doen? (kon van alles zijn) nee ik heb geen zin, nou dan kwam er steevast een mededeling dat ze dat dan wel even aan Sinterklaas zouden vertellen, nou en dan deed je graag het gevraagde.
Maar dat was er ook voor een sloot die langs de boerderij liep daar zat een boellebak in, dat deden ze zodat je weg bleef bij de sloot de kans dat je er in zou donderen werd daardoor een stuk minder omdat je wel op afstand bleef, je weet maar nooit of de boellebak pakte je.
Voor de sloot kan ik het begrijpen maar om je zo bang te maken voor Sinterklaas en zijn gevolg, nee dat kan ik nog niet plaatsen ja misschien om de eerder genoemde regel, dat je beter zou luisteren.
Alsof ik de allerliefste Henk op deze planeet en omstreken zo stout was, pfff echt niet!
Ik vond het altijd een spannende tijd, ook toen mijn kinderen klein waren, het was altijd gezellig en spannend we hebben zelfs een paar keer Sint en wat Pieten op pakjes avond op bezoek gehad, ik weet nog dat een van de Pieten een keer vroeg of ik haar nog kende, en tot op heden weet ik nog steeds niet wie het was..
Nu met al die discussies over de kleur van zwarte Piet gaat het snel bergafwaarts met het Sinterklaas feest voor de oudere generatie denk ik, ben je een stuk jonger dan wen je er snel aan en ik denk zelf dat jonge kinderen het niet eens merken, ze voeren het gelukkig geleidelijk in zodat iedereen eraan kan wennen.

(geschreven op 18-11-2017)

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.