September Blog 2018

De Zomer van 2018 was er een om niet te vergeten in drie woorden gezegd, Warm, Droog en Lang en er zijn natuurlijk weer een paar records verbroken.
Een rampzalig jaar voor der natuur en voor de boeren en telers, doordat er te weinig regen is gevallen ehm geen regen dus in combinatie met de hete zon is ons groene landschap veranderd in een bruine en droge wereld.
Bomen hebben weinig blad en sommige bomen verliezen nu al blad, de weilanden zijn bruin geworden, water is verdampt en vele plassen en poelen zijn helemaal drooggevallen en sommige beken ook.
De grond is zo kurk droog dat er vast geen worm meer te vinden is in de grond, de natuur heeft veel schade opgelopen door deze zomer en dat zal ook nog wel even duren denk ik voor dat weer hersteld is, vele planten zijn dood gegaan en in de dierenwereld zijn ook vele slachtoffers gevallen.
Buiten de schade om kun je zeggen dat mensen met zonnepanelen op hun dak wel happy waren en de ijsverkopers hebben een gouden tijd achter de rug, ik zelf heb nog nooit zoveel water gedronken als deze zomer en ik moet bekennen dat ik op het werk wel een paar momenten heb gehad dat ik bijna van de pinnen ging.
Is het al warm sta je ook nog in een ruimte die extra verwarmt word door bijvoorbeeld ovens, bakplaten pannen op het vuur en ga zo maar door.
We hebben wat kleine buitjes gehad die het probleem niet opgelost hebben het is vandaag de 12e Augustus als ik dit blog schrijf er kan dus nog van alles gebeuren, het kan ook zijn dat na dit kleine dipje in de zomer er nog een hele hete nazomer komt.
De voorspellingen zijn dat we over tientallen jaren deze zomers heel normaal vinden pfff mag er nog niet aan denken, denk dat ik dan de komende jaren ook maar ga investeren in airco’s hier in huis zodat ik tenminste een goede nachtrust heb.
Eigenlijk zouden er methodes moeten zijn om deze warmte op te slaan en in de winter weer te gebruiken hoe handig zou dat zijn denk dat er vast wel technieken komen die dat de komende jaren mogelijk maken.
Nu hebben we in het verleden ook wel van dit soort zomers gehad die extreem warm en droog waren maar deze was net iets warmer en als dat zo doorzet in de toekomst wat men ook verwacht kan ik hier wel melden dat ik er niet zo blij mee ben, oke ik verdien dan meer met de panelen op ons dak maar als je moet werken dan is dat echt niet te doen.

Vandaag is het 31 augustus als ik deel twee schrijf.
Het was dus een hele warme zomer die menig record hebben verbroken en bijna aan het eind van augustus hebben we ook nog eens de koudste augustus nacht gehad ooit.
De boeren zijn volop aan  het mais kneuzen of beter gezegd de voor gedroogde mais die zeker weten niet op gaat brengen wat het de vorige jaren heeft gedaan de mais is super slecht.
Maar goed ik denk dat de meeste boeren wel reserve voer hebben uitzonderingen daargelaten.
Over 10 jaren of meer schijnen deze zomers heel normaal te zijn en kan het nog warmer worden dan dit jaar pfff mag er nog niet aan denken, maar goed wie weet valt het mee.
Een ding is zeker deze zomer bewijst maar weer dat het klimaat echt aan het veranderen is en dat records in de toekomst steeds vaker worden verbroken en dat we als mens er wel rekening mee moeten houden dat ons nog wel het een en ander te wachten staat.
De laatste dagen hebben we wat regen gehad de droogte is voorbij maar er zal toch wel meer moeten vallen om in beken en sloten en noem maar op het water weer op het normale pijl te brengen.
Heel veel Nederlanders hebben vakantie gevierd in eigen land voor de warmte en de zon hoefde je dit jaar niet naar een warm land en in de warme landen was het dit jaar ook nog warmer.
Vele bosbranden waren er dit jaar en doordat het zo droog was in de wereld is er veel schade geleden en zijn er vele doden te betreuren de keerzijde van een mooie en warme zomer.
Nu is het zo dat er over het weer altijd veel gesproken word voor de een is het te warm voor de ander te koud, voor de een te droog en voor de ander weer te nat iedereen heeft altijd welk wat te zeuren over het weer en het is nooit goed.
Hebben we een keer een mooie zomer en dan lopen er weer velen te klagen dat het te warm is, het is ook nooit goed haha tja dat heb je met het weer.
Ik denk maar zo je moet het nemen zoals het komt het is niet anders….

Even alles op een rij……..(Bron NOS)

Deze zomer was het in De Bilt gemiddeld 19 graden. Normaal is dat 17 graden en daarmee is de zomer van 2018 de warmste die ooit is gemeten. Tot dit jaar was dat 2003: toen werd het in de zomermaanden gemiddeld 18,6 graden.

De meteorologische zomer eindigt vandaag en het KNMI presenteert straks de cijfers over 2018.
Het warmst werd het op 26 juli in Arcen in Limburg, waar 38,2 graden op de thermometer stond, een kleine halve graad lager dan de hoogste temperatuur die ooit in Nederland is waargenomen (38,6 graden).
Er waren twee landelijke hittegolven: tussen 15 juli en 27 juli en tussen 29 juli en 7 augustus. Meteorologen gebruiken die term als het in De Bilt ten minste vijf dagen aaneen 25 graden is, en drie dagen daarvan 30 graden of warmer (“tropisch warm”).
Opvallend is dat het 60 dagen op rij overdag boven de 20 graden was, dat stopte pas afgelopen zaterdag. Er zijn acht tropische dagen gemeten (30 graden of warmer); normaal zijn dat er ‘s zomers twee.

Warmste nacht

En verder was het natuurlijk kurkdroog. Landelijk is er gemiddeld 105 millimeter regen gevallen. Ter vergelijking: het langjarig gemiddelde in de zomer is 225 millimeter.
Juli spande de kroon: het was de droogste hooimaand sinds het begin van de metingen met slechts 11 millimeter regen als landelijk gemiddelde, gewoonlijk is dat 78 millimeter.
Menigeen zal met gemengde gevoelens terugdenken aan de warme nachten, maar de gemiddelde minimumtemperatuur in De Bilt (meestal in de vroege ochtend) was met 12,9 graden slechts een graadje hoger dan normaal.
In de grote steden is het tussen baksteen en asfalt ‘s nachts in de regel 2 tot 3 graden warmer dan op het meetveld bij het KNMI, maar daar worden geen officiële metingen uitgevoerd. De warmste nacht was die van 27 juli: toen was het tussen de 20 en 24 graden.

Toedels IKKE