Tjilp de Mus

Het is een prachtige zonnige morgen in mei en de zon is nog maar net op, maar door haar verschijning brengt het leven in de brouwerij!
Onder een oud dak van een vervallen schuur woont de familie huismus, pa en ma en een koppeltje kinderen.
Het is een getjilp van jewelste op deze morgen, tja wij mensen verstaan er natuurlijk niets van maar als je de taal van de mussen zou kunnen verstaan dan had je kunnen horen dat pa en ma mus een beetje boos waren op een van hun kinderen.

Het is vandaag 14 mei en dat betekent dat oma mus jarig is oma mus is de moeder van pa mus.
Nu zijn ze allemaal uitgenodigd op de verjaardag want oma geeft een groot feest, en ter afsluiting van het feest gaan ze samen eten van het net ingezaaide sportveld twee blokken verderop.
Nou zou je denken daar maakt je toch geen ruzie om iedereen is toch wel te porren voor een feestje, toch?
Maar helaas een van de kinderen had een gehaal andere mening, hij vond dat er andere dingen belangrijker waren dan een verjaardag.
Nou en pa en ma mus hadden hier weer een mening over natuurlijk als oma jarig is dan ga je er naar toe, punt uit!
Oma is niet elke dag jarig maar twee dagen in het jaar en daar kan je best wel naar toe gaan.
Mussen zijn twee keer per jaar jarig dat had je natuurlijk al begrepen nu worden mussen niet zo oud als wij mensen.
En mussen houden wel van een feestje, mussen zijn namelijk echte familie vogeltjes.
Maar hoe pa en ma ook hupten zoonlief was niet vooruit te branden, zoonlief was liever lui dan moe, of was hij het allebei lui en moe, want dat kan natuurlijk ook.
Heerlijk de hele dag in zijn nest liggen dat was de grootste hobby van Tjilp, alleen voor lekker eten wilde hij nog wel eens het nest verlaten maar niet te lang.
Tjilp was een echte dromer, als hij in zijn nest lag dan droomde hij over van alles en nog wat, de ene keer was hij een grote valk die van honderden meters hoog op de aarde af komt suizen als een straaljager.
Misschien kwam dat wel omdat mussen eigenlijk een soort vladderaars zijn, echt sierlijk vliegen of door de lucht cirkelen als een roofvogel konden mussen niet.
De ene keer droomde hij dus over roofvogels de andere keer weer over een andere vogel in zijn dromen kon Tjilp alles en daarom deed hij niets liever dan dat.
Na een uurtje kibbelen besloten pa en ma mus maar met de andere kinderen te gaan en Tjilp die moest dan maar thuisblijven.
Nog een beetje kwaad vertrokken pa en ma met de kinderen, en Tjilp bleef achter en droomde lekker verder, tja Tjilp was een echte Huismus.
En waarschijnlijk komt bij ons mensen daar het woordje huismus wel weg want een echte huismus die zit het liefst in zijn eigen nest.

IKKE

Familie Mus zonder Tjilp want die lag nog in zijn nestje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.