Mei Blog 2022

In deze blog ga ik me wagen aan voorspellingen voor de toekomst, maar laten we eerst eens bij het begin beginnen.
De overheid/Europa willen dat we overgaan naar duurzaam auto rijden, in dit geval dus elektrisch, je laad je auto op via een stekkertje en rijden maar!
De benzine, diesel en auto’s op gas gaan verdwijnen, slecht voor het milieu, en daarvoor in plaats komen dan auto’s met accu’s en een elektrische motor.
Deze accu’s kun je dat thuis of ergens anders aan een laadpaal of laadpunt aansluiten, om vervolgens je accu’s op te laden om er dan vervolgens een aantal kilometers mee te rijden.
Hoeveel hangt weer af van de auto en de accu’s , de een kan er 300 kilometer mee rijden en een ander misschien maar 400 kilometer.
Nu weet eigenlijk iedereen wel wat een elektrische auto is dus verdere uitleg is niet nodig toch?
Maar goed ik schrijf graag dus het liefst de uitgebreide haha
Maar nu komt het…………… Ik voorspel dat de elektrische auto het niet gaat winnen/redden, het zal nog jaren duren voordat iedereen daar achter is gekomen, maar nee voor de elektrische auto die opgeladen word via een stekker zie ik geen toekomst!

Waarom?

Opladen word een groot probleem, stel je eens voor dat alle benzine auto’s in Nederland ineens elektrisch waren, wat dan?
Dan hadden we ineens een schreeuwend tekort aan laadpalen, voorbeeld: Ik heb een auto en Marlies heeft een auto, we kunnen onze auto’s niet naast ons huis zetten alleen maar op straat.
Op straat hebben we geen vaste parkeerplaats de ene keer staan we voor de deur en de andere keer aan het eind van de straat, nu zijn wij zeker niet de enige met twee auto’s!
En hoe laden we dan onze auto op?
We kunnen hier in onze straat maar aan een kant van de straat parkeren, hoeveel laadpalen zouden daar wel niet moeten staan zodat iedereen zijn of haar auto kan opladen!
Stel je een drukke stad voor met flats, parkeerkelders en ga nog maar even door, ik vraag me dan af hoeveel laadpalen ze daar dan wel niet willen plaatsen, een per auto? een per tien auto’s, een per 100 auto’s?
Dus opladen gaat een dik probleem worden, met drie laadpaaltjes aan een autosnelweg kom je er ook niet, en laden van een auto is ook niet in 5 minuten gebeurt!
Dus het word vechten om je auto aan een laadpaal te krijgen.
Dan krijgen we probleem twee en dat is ons elektrische netwerk, als iedereen de auto aan een laadpaal heeft staan, wat dan?
Dan moet eerst heel Nederland opnieuw bekabeld worden, een hele nieuwe infra structuur dus want ik kan me niet voorstellen dat het zoals het nu is allemaal kan!
Dus hebben we al een laadpalen probleem en netwerk probleem, dan komt probleem nummertje drie, en dat is de levensduur van een accu!
Als je een nieuwe telefoon koopt dan kun je de eerste tijd misschien wel twee dagen of langer met je batterij, maar dat ligt natuurlijk ook aan je gebruik, maar dan neemt in stapjes de kracht van de batterij af.
Dus hoe ouder je telefoon word hoe vaker je hem moet opladen en na twee jaar misschien wel vaker dan een keer per dag en wat denk je na vier jaar, hoe vaak dan??
Stel je eens voor dat je auto ook steeds vaker aan een laadpaal moet of omdat je geen power meer hebt met het rijden, en dat je al na vijf jaar de accu’s moet vervangen, omdat je te vaak je auto aan een laadpaal moet hangen, wat dan?
Ten eerste, wat gaat dat wel niet kosten? Ik ga er van uit dat het geen accuutje is die je nu in je auto hebt zitten, ze zullen groter zijn, het zullen er meer zijn, en ze zullen meer power moeten hebben!
Dan kijken we naar de grondstoffen voor een accu, een ding is zeker daar komen tekorten in, en iets waar een tekort aan is daar zal de prijs flink stijgen en misschien wel onbetaalbaar gaan worden of misschien niet meer verkrijgbaar zal zijn!
Dan hebben we het nog niet eens gehad over het recyclen van accu’s, ik heb ergens gelezen dat dat een groot probleem gaat worden omdat niet alles herbruikbaar is, maar hier ben ik dus niet zeker van en ga ik ook niet uitzoeken!
En dan heb ik het alleen nog maar over Nederland, wat denk je wat er gebeurt als heel de wereld elektrisch gaat rijden?
Ik voorspel dus dat op deze wijze zoals ik net heb beschreven, dat op deze wijze elektrisch auto rijden het niet gaat winnen, het gaat veel, heel veel problemen opleveren op welk gebied dan ook!
Nee, ik zet mijn geld in op waterstof, waterstof is de toekomst, maar dat komt in mijn ogen veel te langzaam van de grond, er worden nog veel onderzoeken naar gedaan.
Toch rijden er al bussen, auto’s en vrachtwagens op waterstof!
Waterstof kun je gewoon tanken en met een kilo waterstof kun je zo’n 100 kilometer rijden dat kun je met een liter benzine niet!
Ik geloof er niet alleen in! Nee, ik ben er zelfs van overtuigd op dit moment van schrijven WATERSTOF de toekomst is!
Of ze moeten nog een energie bron vinden of uitvinden waarvan we op dit moment nog geen weet hebben!
Maar goed wij hebben op dit moment van schrijven een nieuwe auto in bestelling staan, het is helaas geen auto op waterstof maar wel een Hybride, maar dan wel eentje zonder stekker.
Deze auto rijd dus op benzine maar ook een klein beetje op elektrisch hij laad zich zelf op als je op benzine rijd, of afremt enz enz
Mooie tussenstap, in de hoop dat waterstof snel doorbreekt en dat we daar verder mee kunnen maar dat duurt nog even, helaas!

UPDATE

Ik heb bovenstaand bericht al een tijd geleden geschreven, dat doe ik wel vaker en soms al maanden voordat de blog gepost word, bovenstaande heb ik al drie maand geleden geschreven!
Nu is de wereld compleet veranderd er is oorlog tussen Rusland en de Oekraïne, ik hoef dat niet verder uit te leggen heel de wereld weet wat er gebeurt is en nog gebeurt!
Maar dat betekend dat het leven een stuk duurder is geworden, en dat benzine en diesel heel erg duur zijn geworden!
Tja, dat betekend dat er nu versneld naar oplossingen gezocht moet worden en misschien krijgt waterstof nu wel een flinke boost, ik hoop het!


IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.