Maart Blog 2018

Iedereen die me kent weet dat ik in de horeca werk als kok en dat al vele jaren!
Ik heb eigenlijk geen idee waarom ik kok ben geworden volgens mij zit dat niet echt in de mannelijke genen bij ons in de familie!
Ik kom uit een wereld van het boeren leven mijn ouders kwamen allebei van de boer en ik zelf heb veel van mijn jeugd doorgebracht tussen de koeien en de varkens!
Boer worden was echt geen optie ik zou niet de hele dag tussen de dieren kunnen zitten om er dan afscheid van te nemen omdat ze geslacht moeten worden!
Nee, wat dat betreft zou ik een hele slechte boer zijn ik heb dat van mijn vader meegekregen hij kon dat volgens mij ook niet!
Misschien ben ik kok geworden omdat ik thuis wel eens moest koken omdat als mijn moeder later terug kwam ik aan het koken werd gezet, “zet maar vast het vlees op en de aardappels zo ging dat.
Van de lagere school ben ik naar de LTS gegaan de eerste twee jaar kreeg je dan van alles, zoals o.a. houtbewerking en metaal!
Metaal had ik helemaal niets mee, schilder en timmerman leek me ook niets, je kwam dan in de bouw terecht, ik had er niet zoveel mee!
Maar hoe ik nu op het vak kok kwam zou ik dus nu echt niet meer weten!, maar goed ik wilde dan kok worden!
Ik moest een toelating examen doen op de koksschool in Enschede, volgens mij wilde iedereen kok worden dus en maar zoveel % kon worden toegelaten en ik was er niet bij!
Kok worden ging dus niet door nu kwam de achter buurvrouw met de oplossing als je twee jaar de banketbakkers opleiding ging doen dan kon je zo instromen in de opleiding kok!
Mijn ouder hebben me toen nog wel gezegd dat als je in de horeca ging werken dat je dan ook de weekenden moest werken en de feestdagen!
Mij maakte het niet uit op de boerderij werk je zelfs zeven dagen in de week!!
Maar goed ik ging de opleiding brood en banket doen en dat twee jaar lang en ik vond het een mooie opleiding heb er geen moment spijt van gehad en soms denk ik wel eens hoe het zou zijn gegaan als ik banket bakker was geworden in plaats van kok!
Maar goed na twee jaar de koks opleiding begonnen en in restaurant twee ben ik blijven hangen heel lang!
Daar heb ik echt leren werken jeetje als ik er nu nog aan denk dan vraag ik me af hoe ik het heb volgehouden, werken, werken en nog eens werken!
En ook nog eens lange dagen zonder pauze op een enkele keer na.
Ik ben er niet eens rijk van geworden…nop!, het heeft me juist veel gekost….meer dan menigeen denkt of weet!

Van huis uit heb ik meegekregen dat het hebben van een baan erg belangrijk was het was nog net geen schande als je geen baan had.
Ik heb mijn vader eens trots tegen iemand horen vertellen dat mijn broer en ik allebei werk hadden en dat was toch wel iets om trots op te zijn!
En als je werk had dan was het ook nog eens belangrijk dat je werk hield zoals ik het me nu herinner hoefde ik de voeten van de baas nog net niet te kussen.
Maar het hebben en houden van een baan was erg belangrijk ik zeg niet dat mijn hersenen gespoeld waren maar het zat er wel helemaal ingebakken!
In iedere branche hadden/hebben ze een cao en ook in de horeca hadden ze er een ik ben zelfs nog en tijdje lid geweest!
Ik kan me nog herinneren dat er iemand liep met de naam Willem die daar altijd druk mee was maar het is al lang geleden dus het kan maar zo anders zijn!
Het was een heel groot bedrijf waar grote feesten werden gegeven, honderden mensen kwamen er eten of feesten en dat elke week!
Ik zal er niet te diep op in gaan maar kort gezegd was het veel werken, werken en nog eens werken en dat vele uren en lange dagen!
Ik heb me er nog net niet kapot gewerkt, en zoals ik al schreef ik ben er echt niet beter van geworden voor een deel alleen maar slechter!
Ik werkte rond de 50 uur in de week soms meer soms minder in ieder geval meer dan de 40 uur die je zou moeten werken!
Je salaris was wel zoals in de cao stond maar voor de rest hadden ze nog nooit van de cao gehoord, vele uren werken, weinig verdienen en je maakte veel overuren ehm soms kreeg je ze uitbetaald en dan ook nog te weinig!
Nee rijk werd je er niet van en zoals ik al schreef heeft het me veel gekost ik ben twee keer gescheiden had niet echt een sociaal leven en ik werkte als iedereen vrij was!
Ik had minder vrije tijd dan een normaal werkend mens, en vrienden?? ehm die had ik ook niet.
Ik werkte namelijk ieder weekeind avonds en niet te vergeten alle feestdagen tja en dan waren de normaal werkende mensen vrij!
Je zit in een draaimolen en je weet op een gegeven moment niet anders het is je leven, je gaat maar door en door totdat je er letterlijk bij neervalt.
Je collega’s zijn dan je familie omdat je veel meer tijd met hen doorbrengt dan met je eigen gezin of familie.
En al heb je al ruim 50 uur achter je kiezen als ze vragen of je nog even kunt werken op je vrije dag omdat het druk is dan durf je ook nog eens geen nee te zeggen en dan doe je het gewoon.
Alleen al omdat het in je genen zit!, en omdat nee zeggen geen optie was…. stel dat ze je eruit gooien dan heb je geen werk meer en dan?
Werk is inkomsten en van inkomsten moet de huur worden betaald en de rest van de lasten zoals boodschappen en meer.
Werken, werken en nog eens werken je collega’s zijn je familie en zijn je vrienden zolang je er werkt daarna hoor je er ook nooit meer wat van!
Nee de horeca heeft me erg veel gekost veel meer dan ik hier geschreven heb maar het is niet anders zo is het leven het gaat zoals het gaat en achteraf denk je toch van had ik maar dit of had ik maar dat……. ik was er zelf bij dus kan alleen mezelf de schuld geven.
Ik heb in mijn beleving altijd gewerkt voor mijn gezin want er moest brood op de plank komen en de lasten moesten worden betaald, nee zeggen was geen optie zoals ik al schreef want als je geen werk had dan had je een dik probleem!
Het vreemde is en dat ik altijd bang was dat ik werkeloos zou worden en ik weet echt niet waarom ik dat dacht zo’n mafkees als ikke die zo hard werkte en zoveel uren maakte zou ik als werkgever nooit ontslaan!
Pas geleden is me nog verweten dat ik er nooit was met de feestdagen tja voor mij voelde dat als een steek in de rug, ook  nog eens makkelijk praten als je zelf alle feestdagen vrij was, ik werkte de 1e en 2e kerstdag zo’n 36 uur we begonnen om 07:00 uur in de morgen tot  c.a. 01:00 uur in de nacht en dat twee dagen achter elkaar.
En dan heb ik het nog niet eens over de dagen er voor.
Tja en zo ging dat met alle feestdagen en weekeinden het ging nu een maal zo en al mijn collega’s waren net zo gek als ik………

Het enige wat ik nog wel eens denk is…….

HAD IK MAAR EEN VAK GELEERD!!!

En het woord “werken” die ik in deze blog echt veel gebruikt heb is niet altijd het fijnste woord, en er gaat ook nog eens heel veel vrije tijd in zitten!

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.