Juni Blog 2019

We leven in een snelle digitale wereld waarin er steeds meer mogelijk is, soms vraag ik me wel eens af waar het eindigt?
Maar als ik denk aan vroeger en dat is dan een jaar of 50 geleden of langer toen was er nog geen digitale wereld in tegendeel.
Er werd nog met de hand gemolken tegenwoordig gebeurt dat bij veel boeren nu in volledig geautomatiseerde melkstallen.
Ik zal eens wat verschillen benoemen….
Als ik nu een brief wil versturen dan gaat dat meestal via mail, via brief kan ook nog maar het meeste gaat per mail.
Ik schrijf mijn bericht voeg een adres toe en klik op verzenden en zoef hij is over in een paar seconden.
Vroeger moest je eerste alles met een pen of potlood alles opschrijven, dan in een enveloppe schuiven en dichtplakken, het adres moest erop geschreven worden en ook een postzegen moest worden geplakt.
Dan moest hij in een brievenbus gegooid worden die soms een paar kilometer verderop stond, dan werd hij geleegd dat kon op dezelfde dag nog gebeuren maar ook een paar dagen later als er bijvoorbeeld een weekeind tussen zat.
Met een beetje geluk lag de brief binnen een paar dagen op de deurmat van de geadresseerde maar dat hing dus van verschillende factoren af.
Als hij naar het buitenland moest dan kon het nog veel langer duren.
Tegenwoordig kijk je op buienradar en weet meteen welk weer er is en wat er verwacht werd.
Vroeger keken de mensen veel meer naar de natuur en konden aan bijvoorbeeld dieren, wolken en noem maar op redelijk inschatten wel weer het zou worden.
Maar het bleef natte vingerwerk en ook nu zitten ze er soms nog naast weer blijft weer.
Tv kenden ze vroeger niet dus de hele wereld was er klein je leefde met de mensen om je heen en wat er in de rest van de wereld gebeurde wist je niet, denk ook niet dat iedereen een krant had.
Pas later had iedereen de krant, en ook radio was er in het begin nog niet later stonden er op elk huis van die grote antennes voor radio en Tv er werd dan ook nog in zwart wit uitgezonden en er waren maar een paar zenders.
En dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteit van beeld en geluid.   
Ik kan er een heel lang verhaal van maken maar iedereen weet dat de wereld compleet veranderd is.
Maar zijn we gelukkiger? We leven een stuk gehaaster dan tegenwoordig, vroeger moest je harder werken en was er heel veel armoede, veel arbeiders hadden in de winter geen baan.
Als je alles op een weegschaal gaat gooien dat zullen nu veel dingen beter zijn dan toen, en andersom net zo.
Maar toch kijk eens naar de voorzieningen nu en toen, als er wat is dan heb je binnen no time iemand aan de telefoon, vroeger moest je eerst een eind lopen, of fietsen om bijvoorbeeld een dokter te bereiken.
Of misschien wel op het paard, het werkpaard van de boer, grote en sterke paarden die flink wat werk moesten verzetten voor bijvoorbeeld boeren.
Een moderne boer van nu zou heel wat paarden nodig hebben als je het gaat vergelijken met vroeger.
Stel je wilt zo’n grote silagewagen daar gaat al snel 4000 m3 in, je hebt ze nog groter en ook kleiner maar ik hou even deze maat aan, stel dat je zo’n volle wagen zou moeten laten trekken door paarden hoeveel zou je er dan nodig hebben?
Ik zou het niet weten maar vast meer dan 2 haha, ik wil er alleen maar mee zeggen dat voor boer en burger de tijden totaal anders zijn dan 50 jaar geleden.
En nogmaals is het leven nu beter dan toen?, ik denk dat het leven makkelijker is geworden en veel moderner.
Het gekke is dat je langzaam meegroeit met de tijd, je weet niet anders, kijk eens naar de techniek tegenwoordig, telefoons, computers, tv’s internet en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het zijn twee verschillende werelden en eerlijk gezegd ik ben blij dat ik nu leef maar ook blij dat ik een klein beetje heb mogen meemaken van die tijd, zo’n 50 jaar geleden.

IKKE