Herfst

Een van de vier jaargetijden is de herfst die zich kenmerkt met het vallen van bladeren en die gepaard gaat met wind en regen.
Maar goed dat hoef ik hier ook niet uit te leggen elk mens weet wat de herfst is.
In de herfst is het een drukste van jewelste in de natuur er moet veel gegeten worden om het laatste beetje spek op de botten te krijgen wat het leven in de winter weer een stuk dragelijker maakt.
De speklaag die er ook voor zorgt dat er minder kou word geleden, voor de winterslapers betekent een vetlaag overleven, ik las afgelopen week dat de egels het erg moeilijk hebben op dit moment door de hete en vooral droge zomer hebben ze niet genoeg vet reserves kunnen opbouwen om de winter goed door te komen.
Ook zijn er in de herfst als de bladeren van de bomen vallen veel mensen die depressief worden, de dagen worden korter het weer is somber en dat heeft kenbaar veel invloed op de mens en er zijn mensen die er dan voor kiezen om uit het leven te stappen.
In de herfst vallen ook de vruchten zoals eikels en beukennootjes van de boom voedsel die veel dieren helpt om de winter door te komen, er zijn ook dieren die een winter voorraad aanleggen zoals bijvoorbeeld de Vlaamse gaai die verstopt veel voedsel en zoekt dat in de winter weer op hij weet nog precies waar hij dat heeft verstopt, eekhoorns leggen een wintervoorraad aan die ze als ze in winterslaap zijn tussendoor leeg eten.
Veel vogels vertrekken naar warme oorden en langzaam maar zeker maakt de natuur zich klaar voor de komende winter wij mensen blijven ook meer binnenshuis omdat het weer vaak onstuimig is en we dus liever bij een warme kachel zitten.
De herfst is een prachtige tijd om eens lekker uit te waaien met een flinke wandeling vooral het beukenbos is prachtig in deze tijd en overal schieten de paddenstoelen uit de grond.
De dagen worden korter en de temperatuur daalt en er is veel wind en regen de velden zijn leeg en de koeien gaan op stal herfst een mooi jaargetijde met de dwarrelende bladeren en de prachtige kleuren de natuur op zijn mooist.
En zo heeft elk jaar getijde wel zijn mooie en minder mooie kanten ik vind alle jaargetijden prachtig en vind het mooi dat er niet een jaargetijde is maar vier dat maakt het minder zaai vind ik zelf.

IKKE