Lodewijk de Ekster

 

Zoals je misschien wel weet hebben Eksters een vreemde tik, en deze tik is niet iets om trots op te zijn!
Niemand weet waar deze tik vandaan komt, maar ik denk zelf dat het in de genen zit maar tja misschien denk jij er wel anders over!
Zoveel ik weet hebben Eksters het ook niet graag dat je er over praat of in dit geval er over schrijft, ze houden het liever binnen vier muren of beter gezegd binnen de wandjes van hun nest.
Kom even dichterbij dan zal ik het in de oor fluisteren. Eksters zijn namelijk kleptomaan ze stelen dus en het liefst glimmende dingetjes!
ssssssstttt niet verder vertellen he!

Nu gaat er een verhaal de ronde over een verlieft stelletje, tja het is een verhaaltje of het waar is weet ik niet maar wat ik gehoord heb is het volgende…

Moet er wel bij vertellen dat het al een tijdje geleden is gebeurt….

Het was op en mistige en koude woensdag morgen nog vroeg in het voorjaar, Lodewijk zat ingedoken op de rand van een rond met mos begroeit nest.
In dit nest was Lodewijk eens uit het ei gekropen en dat was ook al weer een paar jaar geleden.
Lodewijk was een beetje in mineur, zijn stemming was tot ver onder het nul punt gedaald!
Op de vraag waarom zijn stemming onder het nul punt was gedaald kan ik vertellen dat het met een vrouwelijke Ekster te maken heeft!
Ojee!….Ja idd, maar ik zal het uitleggen…
Over een paar dagen gaat Lodewijk namelijk samen met zijn ouders naar het Jaarlijkse Ekster festival.
Alle Eksters komen daar bijeen om te vieren dat het voorjaar is en dat de koude winter weer voorbij is dus hoog tijd voor een feestje!

Het is ongeveer een uurtje vliegen en dan zijn ze er boven op een hele grote heuvel staan om een grote cirkel van zand grote bomen, het is een beschutte plek waar nooit iemand komt!
Het is voor de Eksters een heilige plek en dus voor Eksters erg belangrijk en nu is er groot feest!
Eksters en vooral de jonge Eksters vinden er vaak hun vriendje of vriendinnetje en wie weet komt van het een het andere, ehm baby’tjes dus.
Maar goed ik dwaal af de vader en moeder van Lodewijk hadden hun uiterste best gedaan om van Lodewijk een echte Ekster te maken!
En zo voor het oog van alles Eksters was dat erg goed gelukt, Lodewijk had een prachtige blauwe gloed op zijn staart en vleugels en het wit van zijn borst was zo wit als sneeuw.
En dan nog zijn koppie zo zwart als roet en dan heb ik het nog niet eens over zijn glimmende oogjes die elk vrouwtje door de knieën laat zakken.
Het was echt een prachtige kerel om te zien ik denk zelf dat hij bij de vrouwtjes ook al was opgevallen Lodewijk is echt een Ekster uit duizenden!
Nu is het zo dat bij Eksters er niets voor niets gaat, ojee nog een slechte eigenschap!
Als een Ekster man een Ekster vrouw vind in het voorjaar dan moet er een glimmertje gegeven worden, en het maakt niet uit wat het is als het maar glinstert.
Voor een diamant gaan alle vrouwen door de knieën ook in de wereld van Eksters.

Onderweg naar het grote feest krijgt Lodewijk van zijn ouders nog een heel nest aan goede adviezen mee, de ouders van Lodewijk hadden nog liever gisteren dan vandaag dat Lodewijk uit zou vliegen!
Tja, eerlijk gezegd waren ze hem wel een klein beetje zat de meeste van zijn leeftijd genootjes hadden inmiddels zelf al kinderen!
En de ouders van Lodewijk zouden ook wel eens kleinkinderen willen en als het zo doorging met Lodewijk dan kwamen die kleinkinderen er vandaag niet en morgen ook niet!
Lodewijk werd een beetje moe van deze adviezen hij had nu de leeftijd dat hij het zelf wel wist!
Dat gekras van zijn ouders dat wist hij nu wel een keertje het was elk jaar het zelfde liedje!
Maar goed Lodewijk was verstandig en liet zijn ouders mooi krassen met hun schorre stemmen, hij zelf droomde over Struik!…………Struik….mmmmm
Struik?…nee hoor Lodewijk droomde niet over een struik maar over Struik. Struik was een prachtige Ekster dame, als zij mee zou doen aan de Miss Ekster verkiezing dan zou ze zeker winnen.
Struik was net als Lodewijk vrijgezel! nu zal je vast denken als Struik zo’n prachtige dame is en dan nog vrijgezel ehm hoe kan dat dan?
Zoals ik al schreef Ekster dames willen glimmertjes anders wordt er niet getrouwd en Ekster dame Struik wil niet ‘n glimmertje… néééé, ze wil het glimmertje, het glimmerrenste glimmertje van alle glimmers!!
Ojeee!, dat meen je niet?, tja…. en Lodewijk heeft dus een oogje op haar!
Ook Lodewijk wist dat hij niet aan hoefde te komen met een klein glimmertje, hij had zijn kleine hersens al regelmatig gepijnigd hoe hij toch aan het mooiste en grootste glimmertje moest komen dat er maar te vinden was.
Regelmatig had Lodewijk al met zijn zieltje onder de vleugels op de rand van het nest gezeten, zijn kleine hersen kraakte dan alsof het een oude eik was, eentje van meer dan honderd jaar oud!
En nu was hij dan samen met pa en ma op weg naar het feest en hij had nog steeds geen glimmertje het was om gek van te worden!
Misschien was het een idee om eens een gesprekje te voeren met Struik wie weet kwam hij er zo wel achter welk glimmertje ze wilde!
Hummm…..eigenlijk wel en goed idee vond Lodewijk zelf, en hoe langer hij er over nadacht des te vrolijker werd hij Lodewijk begon zelfs al een liedje te zingen op een schorre en krassende toon.
Als schrijver lopen mij de rillingen over de rug van dit liedje maar voor Eksters is het vast prachtig!
Na een klein uurtje vliegen kwamen ze dan eindelijk aan bij het voorjaars feest. Nu moet je niet denken dat alle bomen versierd zijn met toeters en bellen, nee hoor helemaal niets geen slinger, vlaggetje of wat dan ook helemaal niets.
Je zag al van verre dat er al heel wat Eksters op het feestje waren en ook dat er vanuit alle richtingen nog Eksters kwamen aanvliegen!
Ach ze waren nog vroeg, ze zochten een mooie tak op om vervolgens keurig netjes naast elkaar op deze tak te gaan zitten!
Nieuwsgierig keken ze in het rond, ook Lodewijk keek in het rond zijn glimmende oogjes waren natuurlijk op zoek naar Struik.
Het duurde niet zo lang of zijn oogjes hadden haar gevonden, hij kreeg het er meteen al warm van toen hij haar aankeek, pffff wat was ze mooi!
Nu zal je je wel afvragen wanneer het feest begint en de muziek begint te spelen maar dan moet ik je teleur stellen.
Het is meer een grote praat groep, allemaal Eksters bij elkaar.
Er worden de laatste nieuwtjes verteld, waar je de lekkerste hapjes kunt vinden en de nodige roddels komen ook voorbij.
Er wordt wat afgekletst en de konijnen lopen al met wortels in hun oortjes, nou dan weet je het wel!
Lodewijk denkt alleen maar aan Struik, elke keer is hij voorzichtig een tak dichterbij gekomen, nog een paar takken en een boom en dan is hij er!
Struik zit een beetje eenzaam op een tak zou er deze keer een lieve Ekster komen met het juiste glimmertje?
Het duurt maar even en Lodewijk zit in dezelfde boom als Struik, zijn hartje bonkt achter in zijn keeltje.
Als Eksters konden zweten dan was Lodewijk nu helemaal doorweekt geweest, maar gelukkig Eksters zweten niet!
Na een paar minuten en een paar diepe zuchten besloot Lodewijk de sprong te wagen!
Een fractie later zat hij naast Struik, Struik keek een beetje verlegen naar beneden, ook Struik had Lodewijk al een paar keer gezien.
En Struik had natuurlijk ook al gezien dat Lodewijk wel en ekster was met alles erop en eraan!
Vrouwen ontgaan niets ook niet bij de eksters dus, Lodewijk schraapte zijn keeltje en wilde de vraag stellen die hij al de hele week in zijn koppie had zitten.
Lodewijk had er goed over nagedacht en nu was het zover, het schrapen van zijn keel ging echter niet geheel volgens plan en hij bleef er een beetje in hangen!
Struik keek omhoog om te zien wat er aan de hand was, hun blikken kruiste zich en plotseling keken ze elkaar recht in de ogen en dat deden ze langer dan eigenlijk de bedoeling was!
Struik zag twee oogjes die schitterden als sterren, sterren? Als diamanten zal je bedoelen dat was wat ze al jaren naar op zoek was!

Nu is het voor de schrijver tijd dat hij zich terug trekt, je wilt natuurlijk niet tussen twee verliefde Eksters zitten te schrijven!.
Maar voordat ik een eind ga breien aan dit verhaal nog even het moraal.
Het gaat in het leven niet om diamanten of andere dure dingen het gaat in het leven om de kleine dingen en vooral de dingen die niets kosten.

IKKE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.