December Blog 2021

We gaan even een flink stuk terug in de tijd…

Als we naar oude boerderijen en oude huizen kijken dan zien we dat de ramen kleiner waren dan nu en ook dat de meeste ramen waren voorzien van luiken, toen wisten ze al dat luiken voor de ramen beschermde tegen veel dingen. De luiken hielden in de winter de warmte binnen, en de kou buiten, in de zomer was het dan weer andersom, als de zon op je ramen scheen en je deed de luiken dicht dan hield je de kou lekker binnen!
Maar het gaf ook bescherming bij storm bijvoorbeeld, dan beschermde de luiken je tegen rommel die je dure ruitjes kapot konden maken. en de luiken gaven je een veilig gevoel, een beschermend gevoel!
Vroeger hadden ze geen dubbel glas en vroeger was het glas ook nog eens veel dunner dan nu, dus luiken voor de ramen was een goede en goedkope oplossing!

We gaan naar begin november van het jaar 2021 om precies te zijn…………….. vele jaren later.

Operatie rolluiken verwijderen is begonnen, klink dramatisch maar dat is het niet, ik heb, we hebben ooit lang geleden rolluiken gekregen van mijn ex schoonouders.
Ik moest toen de rolluiken aanpassen naar de maten van onze ramen, het was een klus wat ik nog nooit had gedaan, het koste me wel menig zweet druppeltje en het was ook niet binnen een uurtje klaar, ik was toen nog niet de klusser die ik nu ben, ik was net begonnen op het klus pad dus vijf rolluiken aanpassen naar de maten van onze ramen was een hele klus.
En dan heb ik het nog niet eens over het ophangen van de luiken.
Het was dus al met al een hele klus kan ik je zeggen, het aanpassen betekende dat alle rolluiken smaller gemaakt moesten worden en in ons geval ook langer, dus er moesten ook extra lamellen in.
Ik moest elke lamel afzagen met een ijzerzaagje en er zitten heel wat lamelletjes in een zo’n luik kan ik hier schrijven, vijf rolluiken aanpassen dus reken maar uit hoeveel zaagwerk dat is geweest.
Alle bakken inkorten, gaten maken in de muur waar de band doorheen moest, katrolletjes, buisjes en de rollen voor het lint monteren, de geleiders op de muur maken en de aangepaste luiken plaatsen.
Je moest alles ook nog eens10 keer meten omdat de meeste fouten geld konden kosten, stel ik had de lamellen tekort afgezaagd dan had ik waarschijnlijk nieuwe lamellen moeten aanschaffen, dus je koppie moest je er wel bijhouden met deze klus.
Een heel karwei dus voor iemand die dat dus nog nooit gedaan had, maar goed om een lang verhaal niet langer te maken dan nodig is, ik heb ze er aan gekregen en het werkte ook allemaal nog, ik was een trots man dat ik die klus toch maar even heb geklaard, en dat voor een kok, niet dat ik naast mijn schoenen ging lopen maar het gaf me wel voldoening en een zekere trots dat het me gelukt was.
En ze hebben ons veel geld bespaard sinds ze er voor hangen, als je rolluiken hebt dan scheelt dat enorm in de stookkosten, je merkt meteen dat het ene luik niet meer dicht kan, je voelt meteen dat het een stuk kouder is bij het betreffende raam.
We hadden het geluk dat we ze toen gratis gekregen hebben en ook dat bespaarde ons veel geld uit.
Tegenwoordig raad ik iedereen met grote ramen rolluiken aan, het beschermd tegen de zon en tegen slecht weer, het werkt ook tegen inbrekers, en last but nog least, ze houden de warmte en kou binnen of buiten in de zomer en winter.
Het bespaard in de stookkosten veel beter dan thermophane ramen, en het geeft ook wel een veilig gevoel, het is een super goede investering!
Nu schreef ik al dat een van de rolluiken kapot is gegaan en niet meer op of neer kan, kloten omdat we de rolluiken net hadden laten schilderen, maar goed het is niet anders, dus heb ik een bedrijf benaderd met het verzoek om een offerte te maken voor een nieuw rolluik!
De man kwam en vertelde dat hij het rolluik ook nog wel kon maken, maar dat deze zeker 25 jaar oude rolluik ook niet meer het eeuwige leven had en dat garantie van het repareren geldig was tot aan de voordeur, ook vervangende onderdelen was een probleem omdat ze gewoonweg niet meer te krijgen zijn.
Dus vroeg ik hem om me te vertellen wat dan een nieuwe koste, ik had geen flauw idee wat zo’n luik zou kosten, ik zeg geef me maar de prijs van slimme rolluiken, dus de prijs van IO rolluiken.
Hij noemde een prijs schatting, ik zeg als ik nu alle rolluiken beneden laat vervangen en ook een rolluik voor het keukenraam laat plaatsen want daar zit er namelijk nog geen wat zijn dan de kosten, ik kreeg een schatting maar de volgende dag zou ik dan het exacte bedrag horen, en dan konden ze zeggen ja of nee.
De dag erop kregen we zoals beloofd de totaal prijs en eerlijk is eerlijk ik had meer verwacht, kortom het viel ons mee, dus gaf ik na overleg met Marlies ons akkoord en krijgen we dus vier nieuwe rolluiken.
Vier elektrische rolluiken met IO en IO staat voor in en output.
En dat is super handig omdat je daarmee dus als het ware slimme rolluiken krijgt, je kunt ze op en neer laten zoals alle rolluiken, ze zijn bestuurbaar met een afstand bediening, en met een app op je telefoon of iPad te bedienen, ook zijn ze programmeerbaar, en met de stem te besturen.
Ze kunnen vanuit de hele wereld worden aangestuurd, dus stel we zijn op vakantie dan zouden we de rolluiken kunnen laten zakken.
En je kunt scenario’s maken, (voorbeeld) het is morgen je komt beneden en net uit het bed en zegt dan “Heyy Siri, Goede Morgen” deze zin zorgt er dan voor dat de tv aangaat, de rolluiken omhoog gaan, de lampen uitgaan en de verwarming aan springt op de vooraf ingestelde temperatuur!
Er zijn vele mogelijkheden, of combinaties, stel je wilt middags een film kijken op Netflix, je roept tegen Siri, Google of Alexa dat je een film wilt kijken, de rolluiken gaan dicht, de lampen dimmen of gaan gedimd aan, de TV gaat aan en start Netflix, tataa bioscoop is geopend.
Nu zijn dit maar voorbeelden maar het kan, we hebben al slimme speakers, lampen, verwarming en meer.
Maar goed het gaat in dit geval om de rolluiken over de mogelijkheden van een slim huis schrijf ik nog wel een andere keer.
Nu is het wachten tot ze geleverd worden, voor de oude rolluiken heb ik al iemand gevonden die ze zelf op gaat hangen, gisteren 10/11 ben ik begonnen met het losmaken van de rolluiken, boven het keukenraam liepen nog wat leidingen en zat er nog een contact doos, deze heb ik verplaats en de leidingen zo aangepast dat ik ze altijd kan verwijderen!
Het rolluik kan nu boven het keukenraam zo geplaatst worden, doordat de leidingen zijn verplaatst heb ik meteen de kwast ter hand genomen om de boel bij te stippen zodat het straks achter het rolluik goed in de verf zit, je komt er namelijk nooit meer bij!
Nou dit was mijn eerste schrijf gedeelte van deze blog over rolluiken en wat je er mee kunt, dat het een goede investering is is een feit, ook al neem je de versie die je nog met een band omhoog moet trekken of kunt laten zakken.

Vervolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.