Augustus Blog 2018

Het woordje duurzaam en groene energie heb ik de laatste tijd wel heel vaak gehoord of ergens gelezen, de afgelopen dagen kwam de melding dat de overheid heeft besloten dat de stimulering van zonnepanelen op de schop gaat.
Wat natuurlijk ook wel te verwachten was, bij aankoop van zonnepanelen krijg je nu de BTW terug en zijn er nu speciale regelingen voor het terug leveren van te veel opgewekte stroom.
Je kunt natuurlijk op de klompen wel aanvoelen dat de overheid nu inkomsten mis loopt en dat kan natuurlijk niet, de consument met panelen op het dak bespaard op energie door het zelf op te wekken.
De energie maatschappijen verdienen nu natuurlijk een stuk minder  en eigenlijk is het ook best wel vreemd dat energie maatschappijen mensen aansporen om zonnepanelen en andere energie besparende maatregelen te nemen.
Voorbeeld: stel je hebt een restaurant en je stimuleert gasten om thuis te koken daar zit toch echt  geen logica in.
Ik heb zonnepanelen aangeschaft om geld te besparen of te verdienen hoe je het ook maar wilt bekijken, en als ze met een paar jaar terug verdient zijn om dan te genieten van gratis energie en wie wil dat niet?
Over twee of drie weken hebben wij de zonnepanelen een jaar op het dak liggen 9 panelen van 320 WP en in augustus komen er nog 7 LG 320 Wp zonnepanelen bij.
Totaal hebben we dan 16 panelen op het dak liggen en over ca. vier weken krijgen we de afrekening van de Nuon en dan zal blijken wat we bespaard of verdient hebben.
Negen panelen zijn niet voldoende om ons jaarlijks verbruik te dekken en daarom komen er nog wat bij.
Op dit moment hebben we bijna 3000 kWh opgewekt in een jaar tijd, ik denk dat we er net overheen gaan.
Als we het getal 3000 kWh aanhouden dan betekent dat een paneel van 320 WP, 3000 : 9 = 333,33 kWh heeft opgewekt in een jaar tijd.
En dat is natuurlijk super en dat zou betekenen dat 15 panelen ruim 5000 kWh gaat opbrengen per jaar.
Nu moet ik er natuurlijk wel meteen bij vermelden dat we dit jaar toch wel heel veel zon uren hebben gehad tot nu toe, als ik dan naar de vorige jaren zou kijken (met minder zon) dan zouden we in een normaal jaar net de 5000 kWh halen schat ik.
En dat zou voor ons voldoende zijn, de komende jaren zullen we hier in huis in ieder geval anders met energie omgaan.
Zou het koud zijn in een ruimte bijvoorbeeld een slaapkamer dan kan een elektrisch kacheltje misschien wel bij verwarmen de CV kan dan uit blijven.
Elektrisch koken waar ik dan zelf wat moeite mee heb maar goed scheelt ook gas, want neem maar van mij aan dat de komende jaren het gas flink stuk duurder gaat worden en ik denk zelf dat het in flinke stappen gaat waar we niet vrolijker van gaan worden.
Ze willen Nederland van het gas hebben en dat krijg je pas als je gas echt duurder gaat maken anders blijven wij nuchtere Holanders gewoon gas gebruiken.
Tenzij er een andere oplossing word gevonden als alternatief voor gas, ik las een artikel dat waterstof zeer geschikt is als vervanger van gas het bestaande leiding werk zou zelfs kunnen blijven liggen.
Er zouden maar een paar aanpassingen nodig zijn en waterstof zou zelfs nog veiliger zijn dan gas en minder vervuilend.
Natuurlijk zijn zonnepanelen een hele aanschaf en natuurlijk duurt het een paar jaar voordat je ze terug verdient hebt maar ik bekijk het op langere termijn nu kan ik ze betalen en met een beetje geluk kan ik er over een paar jaar van profiteren.
Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen en ook niet wat betreft energie maar een ding is wel zeker goedkoper word het niet,  stroom word zeker goedkoper  en gas duurder en dat alles als stimulans om van het gas te gaan.
Een ding is zeker en dat is dat ik ga proberen om energie neutraal te worden met behulp van zonnepanelen.
Na de aanschaf van de zonnepanelen ga ik bezig om het gas verbruik aan te pakken net zoals ik met de stroom heb gedaan ik ben er nog niet helemaal uit maar met de ideeën die ik heb zal ons gasverbruik met de helft gaan dalen dat doel heb ik mezelf gesteld.
En ik betaal nu 150 euro bij de Nuon en het doel is om volgend jaar onder de 50 euro per maand te duiken.
Doelen moet je stellen en ook stappen moet je ondernemen als je stil blijft zitten kost het ook klauwen met geld en of het gas  vervangen word dor waterstof zal zich in de toekomst uitwijzen de kans is aanwezig maar daar ga ik niet op zitten wachten.
Ik zal er vast nog regelmatig over schrijven een ding is zeker en dat is dat je met zonnepanelen minder afhankelijk bent van de energie maatschappijen.
Gisteren was ik de tuin aan het sproeien, de pomp staat toch wat uren te draaien en het grappige is het kost me niets, het water komt uit de grond en de stroom produceren we zelf en mensen hoe mooi is dat.
Wat de verwarming betreft heb ik een ideetje of wat, het doel is dat we het in de winter warmer hebben dan nu in het hele huis en dat het minder gaat kosten tja je moet soms de lat hoog leggen voor je zelf anders is er ook geen lol aan.
Mijn motto tegenwoordig is meer lusten en minder lasten.

IKKE