All for Joomla All for Webmasters

Melk

Het is zondagmorgen vele jaren geleden toen de koeien nog met de hand werden gemolken.
Het was heel vroeg in de morgen en de koeien stonden op stal, buiten vroor het als het kraakte het was koud en de ijspegels hingen voor de ramen.
De boer was al bezig met het voeren van zijn tien koeien wat voor die tijd een groot aantal was.
Enkele balen hooi werden van de zolder gegooid en de touwen werden doorgesneden, het hooi werd met de hooivork los gemaakt en verspreid.
Na het voeren volgde het melken, met een krukje en een emmer begaf de boer zich onder de koe, waar even later de melk met volle stralen in de grootte emmer terecht kwam.
Als de emmer vol was werd het in een grote trechter gegoten die boven op een melkbus stond, in de trechter zaten twee filters die de rommel die misschien met het melken in de emmer terecht was gekomen eruit filterde.
Na het melken werd het melkgerei schoongemaakt, onder luid miauw van enkele katten die dan een beetje melk kregen.
Moeders had de broodmaaltijd al klaar staan het was een stevig ontbijt waar hard op gewerkt kon worden.
Na het ontbijt was het tijd om de stallen uit te mesten wat elke dag moest gebeuren want wat in de koe ging kwam er ook weer uit, de mest werd op een grote mesthoop gesmeten.
In het voorjaar werd deze stalmest dan weer op het land gebracht om de weides te bemesten.
De kringloop van gras lijkt het wel, gras word hooi, hooi is voer, hooi word mest en mest is weer bemesting en is weer nodig om gras te laten groeien en zo gaat het het maar door en door tot…………….
De melk staat in grote bussen langs de weg, waar het opgehaald word door de melk ophaler, die brengt het naar de melkfabriek waar de melk word uitgegoten en de fabriek in gaat.
Daar word de melk verder verwerkt tot boter, kaas, karnemelk, yoghurt, vla en meer.
En zo gaat dat al heel lang maar tegenwoordig natuurlijk in het groot en met de modernste technieken.

IKKE